• Blog

Blog: Top-3 meest voorkomende BI-issues uit de praktijk

Joey Verhoeven Consultant

Het ideale plaatje is dat iedereen binnen de organisatie eenvoudig toegang heeft tot de juiste inzichten op basis van betrouwbare informatie. De digitale transformatie zorgt ervoor dat organisaties steeds meer in hun informatiebehoeften zouden moeten kunnen voldoen. Steeds meer organisaties zien ook de potentie van de digitale transformatie. Toch zien we in de praktijk dat de Business Intelligence (BI) omgeving (nog) niet voldoet aan de informatiebehoefte.

Organisaties zijn onnodig veel tijd kwijt aan BI. Aan het opstellen van rapportages, het delen van inzichten en het onderhouden van systemen. Herkenbaar? Je hebt grote hoeveelheden databronnen beschikbaar, veel Excel-overzichten en rapportages via andere tools.

Daarnaast verandert je omgeving continu en neemt de behoefte aan nieuwe inzichten en informatie steeds meer toe. Tegelijkertijd heb je nu meer dan ooit behoefte aan snelle en waardevolle informatie als gevolg van de effecten van de coronapandemie. De coronacrisis is een duidelijk voorbeeld van hoe snel de informatiebehoefte kan veranderen en soms zelfs van cruciaal belang kan zijn voor de continuïteit of groei van je organisatie. Op dat moment wil je als organisatie natuurlijk zo snel mogelijk kunnen schakelen en bijsturen,

Slechte performance

Een onbetrouwbare performance is niet alleen het meest voorkomende issue, maar ook het meest voelbare. Bovendien heb je er niet alleen in jouw eigen activiteiten last van; het is breed merkbaar binnen de organisatie. Een slechte performance heeft dan ook veel impact. Het levert irritatie op en gebruikers verliezen vertrouwen in het BI-systeem.

Hoge complexiteit BI landschap

In de praktijk is een BI-landschap vaak complex door een combinatie van (al dan niet verouderde) systemen en de afspraken om die systemen heen. BI bevindt zich tenslotte op een kruispunt tussen verschillende afdelingen. Wie is waar de eigenaar van? Hoe bepaal je de definities? En wie is verantwoordelijk voor het datamanagement? Als het eigenaarschap over de verschillende componenten van het BI-landschap niet haarfijn duidelijk is, wordt het al snel ingewikkeld.

Slechte datakwaliteit

De foutgevoeligheid van data levert in de praktijk behoorlijk wat issues op. In het minst erge geval beseffen de gebruikers dat de data niet klopt. Hopelijk rapporteren de gebruikers dit meteen, zodat er actie genomen kan worden. Vaak kiezen gebruikers echter voor een andere oplossing: ze gaan eigen lijsten bijhouden. Het gevaar hiervan is dat deze data niet in het systeem staat, maar wel meegenomen wordt in bijvoorbeeld de maandrapportages. Geen wenselijke situatie dus. Nog veel erger is het als de gebruikers zich niet realiseren dat de data niet klopt. Rapportages worden dan gebaseerd op de foutieve data, waardoor er gestuurd wordt op onjuiste inzichten.

Ben je benieuwd hoe je je BI-landschap robuuster, sneller en betrouwbaarder kunt maken zodat jouw organisatie steeds kan beschikken over de juiste inzichten. Ben je benieuwd hoe je je BI-landschap robuuster, sneller en betrouwbaarder kunt maken zodat jouw organisatie steeds kan beschikken over de juiste inzichten? Download hier de whitepaper: Hoe haal je mee resultaat uit je BI omgeving?

Meer weten?

Energieke duizendpoot met oog voor detail en volledigheid 
Joey voelt zich al snel vertrouwd in de architectuur van de klant dankzij zijn ervaring met grote SAP BI landschappen. Joey heeft ervaring in beheer en projecten en houdt tijdens zijn werk altijd rekening met beide aspecten van IT.