Case

Arlanxeo stroomlijnt consolidatie met SAP BPC

Bastiaan Sanders Founder & Consultant

Arlanxeo heeft het consolidatieproces sterk vereenvoudigd met SAP BPC (Business Planning & Consolidation) Optimized for S/4HANA.

Arlanxeo, wereldwijd marktleider op het gebied van synthetische elastomeren. De kernactiviteit van Arlanxeo is de ontwikkeling, productie en marketing van synthetische hoogwaardige elastomeren voor gebruik in de automobiel- en bandenindustrie, de bouwsector en de olie- en gasindustrie. Het bedrijf ontstond in 2016 als joint venture tussen Saudi Aramco en chemieconcern Lanxess. Eind 2018 nam Saudi Aramco alle aandelen over en werd het 100 procent eigenaar van Arlanxeo.

Die ontwikkeling bracht grote gevolgen met zich mee voor het IT-landschap. Arlanxeo maakte namelijk tot die tijd gebruik van de systemen van Lanxess. Een volledige ‘rip-and-replace’ van de aanwezige infrastructuur was dus noodzakelijk.

Sneller en eenvoudiger

Arlanxeo heeft het consolidatieproces sterk vereenvoudigd met SAP BPC (Business Planning & Consolidation) Optimized for S/4HANA. Daarnaast profiteert het bedrijf van een realtime inzicht in de financiële cijfers. SAP-partners Finext en Plainwater begeleidden de implementatie. Na een vlot implementatieproces profiteert Arlanxeo van een sterk vereenvoudigde BPC-omgeving. Ook de toegenomen snelheid van het proces is een belangrijk voordeel. “Op dit moment hebben we 8 dagen nodig voor de closing van onze verschillende juridische entiteiten. Ons moederbedrijf eist een geconsolideerde rapportage op de zesde werkdag. Dankzij SAP BPC hebben we een perfect startpunt om hieraan in de toekomst te voldoen. Bovendien hebben we door de geïntegreerde, vereenvoudigde omgeving drie profit-and-loss(P&L)-statements kunnen terugbrengen naar een enkele P&L-rapportage”, vertelt Manfred Wicker, head of finance and controlling platforms bij Arlanxeo.

Toekomstplannen

Medio 2020 is de uitrol van de S/4HANA afgerond en beschikt Arlanxeo over een volledig geïntegreerd IT-landschap.  Het bedrijf zal zich vervolgens richten op gebruiksvriendelijkheid en verdere procesverbeteringen door meer Fiori Apps te implementeren en gebruik te maken van RPA (Robotic Process Automation). “Met onze nieuwe IT-infrastructuur zijn we voorbereid op de toekomst. Bovendien kunnen we dankzij de opgedane ervaring Saudi Aramco straks helpen wanneer zij met S/4HANA aan de slag gaan”, besluit Wicker.

Meer weten?

Laat niets vallen en is verrassend zorgzaam
Bastiaan is een betrokken consultant met veel ervaring als teamlead en in financiële vraagstukken. Hij beheerst de techniek en is een sterke sparringpartner voor de business.