Case

BI als profit center bij Container Centralen

Hans Geertsma Consultant

“We willen Business Intelligence (BI) en het datawarehouse verder professionaliseren,” vertelt Erik Burgers, BI-manager bij Container Centralen, over de aanleiding om Microsoft Dynamics in het datawarehouse te modelleren.

Container Centralen is Europees marktleider op het gebied van herbruikbare transportmaterialen voor bloemen en potplanten. Ook rondom haar Business Intelligence (BI) is de organisatie vooruitstrevend. Microsoft Dynamics wordt in het datawarehouse zo gemodelleerd, dat op robuuste wijze data uit verschillende nieuwe én oude systemen gecombineerd worden. Met inzichten uit deze data wil de BI-afdeling de organisatie en haar klanten gaan helpen om geld te besparen.

Container Centralen is de uitvinder van het grootste poolsysteem voor herbruikbare transportmaterialen voor bloemen en planten in Europa en Amerika. Inmiddels wordt dit logistieke concept steeds vaker gebruikt in andere branches en marktsectoren, zoals supermarkten en doe-het-zelf zaken. De organisatie heeft meer dan 23.000 klanten in 40 landen over de hele wereld. De Deense GASA Group, één van Europa’s grootste exporteurs van bloemen en planten, en de Nederlandse Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) zijn beiden voor 50% eigenaar.

Overstap naar Microsoft Dynamics

De wens om BI verder te professionaliseren valt mooi samen met een grote transitie binnen de organisatie, waarbij alle core processen en systemen aangepakt worden. Binnen deze transitie worden alle financiële processen herzien en de overstap gemaakt naar een nieuw financieel systeem: Microsoft Dynamics.

Hiervoor worden naast het datawarehouse ook alle rapportages, dashboards en kubussen die gebaseerd zijn op informatie uit het financiële systeem opnieuw opgebouwd. Daarbij kiest Erik bewust voor een schone lei: “We wilden niets één op één kopiëren, maar zijn vanaf nul begonnen. Alles wat vroeger minder mooi neergezet was, hebben we nu op een nette manier opgebouwd.”

Robuuste opbouw

Bij het opbouwen van het nieuwe datawarehouse wordt meteen rekening gehouden met eventuele wijzigingen in de toekomst. “We willen een robuust datawarehouse neerzetten, wat minder afhankelijk is van één systeem,” vertelt Hans Geertsma, BI-consultant bij Plainwater. “Dit doen we door het datawarehouse meer brononafhankelijk en meer volgens de bedrijfsprocessen op te bouwen. Een order bijvoorbeeld kan uit verschillende systemen komen. Maar of het nu een inkooporder of verkooporder is, het blijft een order waar je een definitie aan mee kunt geven. Die definitie blijft bestaan, ook als je het financiële systeem in de toekomst opnieuw vervangt.

Deze robuuste opbouw past in de lijn die Erik en Hans al zo’n vijf jaar samen inzetten rondom BI. Hans: “We willen volwassenheid in de BI-omgeving brengen, zowel qua ontwikkeling als beheer. Eerder hebben we bijvoorbeeld al een ontwikkelstraat neergezet om de productieomgeving zo stabiel mogelijk te houden.”

Ook rondom het ontsluiten van Microsoft Dynamics is stabiliteit een belangrijk uitgangspunt. “Het overhalen van tabellen hebben we geautomatiseerd. Voorheen kostte dat een paar uur, nu maximaal twee minuten. Bovendien is er minder kans op fouten,” vertelt Hans.

Geld verdienen met de data

De ambities van Container Centralen rondom BI gaan nog veel verder. Erik: “Uiteindelijk willen wij geld gaan verdienen met onze data. In onze systemen zit veel transactiedata, waar je met allerlei interessante technieken informatie van kunt maken. Mijn doel is om op termijn van een cost center naar een profit center te transformeren.”

De eerste stap daarvoor is het neerzetten van de backbone met robuuste systemen en interfaces. “De focus ligt nu op het verzamelen van data van zoveel mogelijk partijen, zoals bedrijven op de bloemenveiling en retailers. Van de scanbare transportmaterialen kunnen we bijhouden waar ze staan en hoe vaak ze roteren. Met deze informatie kunnen we onze klanten bijvoorbeeld helpen om afval te verminderen,” zegt Erik. “Stel, we kunnen zorgen voor 10 procent minder plantbederf door planten te herplaatsen naar andere filialen. Dat bespaart onze klanten veel geld.”

Optimaal depot-netwerk

Naast het verbeteren van sustainability door het verminderen van afval, ziet Erik nog andere mogelijkheden voor besparingen voor de klanten van de Container Centralen. “We proberen vraag en aanbod steeds beter te combineren en daar informatie aan onze klanten over te verschaffen. Op dit moment geven we onze klanten bijvoorbeeld al wekelijks een overzicht van zijn containersaldo. Ook geeft inzicht in de data kansen voor vendor inventory management. Een bierproducent hoeft dan niet meer bij ons te bestellen, wij voorspellen op basis van het weer en algoritmes hoeveel van onze materialen nodig zijn om aan de uitlevering aan supermarkten te kunnen voldoen. Maar het gaat nog veel verder: als je vraag en aanbod van alle partijen in het land weet, kun je gaan nadenken over het optimale depot-netwerk. Daarin kun je met algoritmes ook rekening houden met files en de dagen in de week.”

Erik is enthousiast over de samenwerking met Plainwater. “Mijn expertise zit vooral rondom dashboarding en reporting. We hebben externe kennis nodig rondom het datawarehouse en het beheer daarvan. De mensen van Plainwater hebben kennis van zaken en zijn flexibel en laagdrempelig. De nuchtere Groningse cultuur van Plainwater past goed bij ons, wij zijn ook een no-nonsense en informeel bedrijf.”

Realtime informatie delen met klanten

De volgende stap dient zich al aan. “We willen ook het logistieke systeem gaan vervangen, wat het kloppend hart van onze operatie is. Dan moet we enorm gaan opschalen om ook voor onze logistieke processen daar alle kubussen en rapportages opnieuw op te bouwen,” vertelt Erik.

De organisatie wil dan ook de stap zetten naar realtime informatie. “We willen direct informatie met onze klanten gaan delen,” zegt Erik. “Denk aan een bevestiging van de transacties en het meteen verwerken van opgehaalde materialen in een containersaldo. Ons doel is om meer transactionele data naar onze klanten te brengen en van BI een profit center te maken.”

Meer weten?

Oog voor het gehele plaatje en toch lekker concreet 
Hans valt op met zijn enthousiaste houding, werklust en analytisch vermogen. Hij bijt zich vast in lastige vraagstukken en neemt graag de verantwoordelijkheid om de klant echt te helpen.