Case

Grip op slimme meters bij Alliander

Naida Sadžak Partner & Consultant

Netwerkbeheerder Alliander neemt haar rol in de energietransitie naar duurzaamheid serieus. De uitrol van slimme meters naar 3 miljoen klanten draagt hier sterk aan bij. Om deze enorme operatie te realiseren wil de netwerkbeheerder de operationele, tactische en strategische plannen beter beheersen. SAP BW en BPC bieden hiervoor samen het platform.

Alliander beheert het net van nutvoorzieningen in de energiesector voor zo’n 6 miljoen huishoudens. Hierbij heeft Alliander te maken met uitdagende planningen. Een van de doelen die ze voor ogen hadden is om slimme meters aan te bieden bij hun klanten, met minimaal 80% plaatsingen. Plainwater heeft hierin een cruciale rol gespeeld om mee te denken over hun planningsprocessen. Het gaat hierbij om de vertaling van de strategische planning, die kijkt wat ze de komende 5 jaar gaan doen, naar tactische planning die verfijnder kijkt naar de komende 2 jaar.

Bij het maken van zo’n planning is er behoefte aan informatie, die voorheen handmatig verzameld en gestructureerd moest worden, maar met behulp van Plainwater’s oplossingen worden veel van deze activiteiten geautomatiseerd. We merken dat het planningsproces veel efficiënter gebeurt met minder fouten.

“Voorheen waren gebruikers al tevreden al ze überhaupt één scenario op konden leveren, nu is dat eenvoudig en duurt het maar een paar minuten,” vertelt Rob. “Daardoor kunnen we gaan nadenken over alternatieven, zoals experimenteren met aanvullende ‘what if’-scenario’s. Dit kunnen we ter plekke in een meeting doen, bijvoorbeeld bij het opstellen van het strategisch plan over verschillende scenario’s rond windenergie. Voorheen duurde dat een week, nu kunnen we meteen een regel aanpassen en direct de effecten zien. Dan ben je echt in control,”

Plainwater kent de organisatie goed en denkt verder mee dan alleen de oplossingen in de techniek. Met hun kennis in de bedrijfsprocessen worden de verschillende teams en afdelingen bij elkaar gebracht om de samenwerking te verbeteren op het gebied van de uitwisseling van informatie.

Plainwater is al jarenlang betrokken bij het Business Intelligence-landschap van Alliander. “Wat ik waardeer in de aanpak van Plainwater is dat ze pragmatisch zijn. Ze kennen zowel de techniek als de business goed,” vertelt Rob.

Meer weten?

Naida is een natuurtalent op het snijvlak van Finance en IT. Ze vertaalt businessvraagstukken naar passende technische oplossingen en stroomlijnt projecten om business en IT op dezelfde lijn te krijgen. Naida weet met haar enthousiasme mensen te bewegen.