Case

Verbeterde BI en financiële rapportages bij Nyrstar

Tiemen van der Tuijn Partner & Consultant

Nyrstar is een internationale producent van mineralen en metalen die essentieel zijn voor een koolstofarme toekomst. De multinational wil haar operationele en managementrapportages verbeteren. Niet alleen op financieel gebied, maar ook voor de bedrijfsvoering, HR, activabeheer, productie en kwaliteitsbeheer. Geen eenvoudige opgave, maar gelukt door een gezamenlijke aanpak voor Business Intelligence (BI) en financial reporting.

“We wilden de rapportagemogelijkheden voor alle functies in het bedrijf verbeteren,” zegt Paul Smith, Group Manager IT Applications bij Nyrstar. Nyrstar is marktleider in zink en lood en heeft mijnbouw-, smelt- en andere activiteiten in Europa, de Verenigde Staten en Australië. Het bedrijf heeft ruim 4.000 mensen in dienst met een hoofdkantoor in Budel-Dorplein, Nederland.

Gezamenlijke aanpak

De multinational besluit samen te werken met Plainwater en Swap Support. Paul: “We waren op zoek naar een nichespeler die samen met ons de reis kon starten.” 

Plainwater en Swap Support bundelen vaak hun krachten om BI-systemen zoals Microsoft Power BI op basis van Azure effectief te implementeren en te beheren.

Voordelen voor elke rol

“Datawarehouses op basis van Azure met daarbovenop Microsoft Power BI geven voordelen voor elke rol, ook bij zoveel disciplines,” zegt Tiemen van der Tuijn, lead consultant bij Plainwater.

Paul Smith: “We hebben een solide basis gelegd voor rapporten die per bedrijfsproces data uit de wereldwijde modellen presenteren. De meeste rollen gebruiken de rapporten in het datamodel en we zijn een wereldwijde Self-Service BI-omgeving aan het opzetten.”

Geleidelijke aanpak en voortdurende ontwikkeling

Het projectteam gebruikte een geleidelijke aanpak, waarin per deelgebied eerst datamodellen gebouwd werden, waar vervolgens Power BI opgezet werd. Paul Smith: “Zo’n stapsgewijze aanpak paste bij onze reis: we konden de vereisten ontdekken en samen mogelijkheden opbouwen.”

“We merken dat het aantal verzoeken toeneemt. Dat is een goed teken, omdat het betekent dat mensen het systeem gebruiken. Dit zijn serviceverzoeken – geen incidenten,” zegt Andre Hellings, Application Architect Finance bij Nyrstar. 

De incrementele aanpak omvatte ook continuous improvement: het projectteam bleef continu de data van de verschillende disciplines verbeteren.

Solide maar schaalbaar fundament

De rapportagemogelijkheden zijn gebaseerd op een solide fundament. De eerste stap is een robuust datawarehouse. De consultants van Plainwater hebben veel moeite gedaan om een betrouwbaar datawarehouse te creëren. Andre Hellings: “Het gaat niet om de fancy rapporten, maar om het hebben van betrouwbare data op de juiste plek. Gebruikers kunnen dan mooie rapporten bouwen, zoals kostenplaatsrapporten, op basis van de geleverde data.” 

Daarnaast verhuisde Nyrstar naar het Microsoft Azure platform. Paul Smith: “De overstap naar Azure is een goede zet gebleken; het is stabieler en biedt veel functies. Ook levert de waardepropositie van Azure een solide business case vanuit een financieel perspectief; wij krijgen volop waarde uit onze investering.

Geïntegreerde Service Desk voor EPM en BI 

Gevraagd naar de reden voor het uitbesteden van het beheer voor de BI en financiële systemen, zegt Andre Hellings: “De benodigde kennis is erg specialistisch, dus je hebt een expert nodig. Door uit te besteden, kopen we deze gespecialiseerde kennis in en hoeven we het niet zelf te doen.” 

Een ander voordeel is de soepele overgang van implementatieproject naar beheer. Andre Hellings: “Vaak zijn het dezelfde mensen die zowel de project- als de supportactiviteiten doen. Dat maakt het makkelijk.”

“Juist daarom bundelen Plainwater en Swap Support vaak hun krachten tijdens de supportfase. De nauwe samenwerking tussen Plainwater en Swap Support komt de gebruikers ten goede, omdat we onze expertise in het beheer van systemen combineren met BI-expertise,” vertelt Judith Pennings, sales consultant bij Swap Support.

Key succesfactoren bij implementatie en beheer van BI en EPM

Eigenaarschap vanuit de business was een belangrijke succesfactor. Paul Smith: “We zien dat gebruikers het systeem omarmen en er baat bij hebben.”

Een tweede succesfactor was de betrouwbaarheid van de data. “De integriteit van de data en het testen van de data waren cruciale onderdelen van de aanpak,” gaat Paul Smith verder.

De derde succesfactor was de culturele fit met Plainwater en Swap Support. Paul Smith: “Het feit dat het middelgrote bedrijven zijn, maakt ze een goede match. Hierdoor zijn er korte communicatielijnen. We hebben een heel open en transparante samenwerking.”

Bereid je voor op een marathon

Gevraagd naar advies voor andere organisaties die hun BI of financiële rapportagesystemen willen verbeteren, zegt Paul Smith: “Wees heel duidelijk over het beoogde resultaat van een specifiek initiatief. Het is beter om in kleine stapjes heel succesvol vooruitgang te boeken dan te proberen snel iets te bereiken dat niet aan je behoeften voldoet. Er is niets mis mee als dingen organisch groeien: het is geen sprint maar een marathon.”

Meer weten?

Het kloppend hart van Plainwater
Tiemen is de ideale brug tussen business en IT. Als ervaren projectmanager met als bonus een achtergrond in psychologie heeft hij de juiste voelsprieten om obstakels in een project tijdig op te sporen en op te lossen.