Case

Koninklijke Visio zet IRIS in voor snelle migratie datawarehouse naar Azure

Daniël Sanders Founder & Consultant

Met 3000 medewerkers ondersteunt Koninklijke Visio mensen met een visuele beperking bij het vergroten van hun zelfredzaamheid. Voor de migratie van het datawarehouse naar Azure gebruikt de organisatie het IRIS Dynamic Datawarehousing Platform. Hiermee worden veel repeterende handelingen geautomatiseerd. Dit bespaart tijd en kosten, zowel tijdens de migratie als daarna.

Visio zit midden in een transitie naar Microsoft Azure, zo vertelt Harmjan Rusticus, BI specialist bij Koninklijke Visio: “We willen voor ons volledige IT-landschap overstappen naar de cloud. Als onderdeel van deze transitie wilden we ook ons datawarehouse naar Microsoft Azure migreren.”  

Koninklijke Visio bestaat al meer dan 200 jaar en ondersteunt mensen met een visuele beperking bij het leven van een zo zelfstandig mogelijk bestaan. De organisatie biedt informatie en advies, maar ook verschillende vormen van onderzoek, begeleiding, revalidatie, onderwijs en wonen.

Datawarehouse sneller en beter migreren naar Azure

Voor de migratie van het datawarehouse naar Microsoft Azure zet de organisatie het IRIS Dynamic Datawarehousing Platform in. Harmjan: “Ik hoorde dat Plainwater nieuwe software aan het ontwikkelen was, waarmee je je datawarehouse veel sneller kunt ontwikkelen. Daar werd ik meteen enthousiast van.”  

Het IRIS Dynamic Datawarehousing Platform is door experts van Plainwater specifiek ontwikkeld om datawarehouses sneller én beter te bouwen in Microsoft Azure. Ook kun je hier vervolgens het datawarehouse beter mee monitoren. Daniel Sanders, BI consultant bij Plainwater: “Wij merkten dat veel organisaties in de basis dezelfde activiteiten uitvoeren rondom hun datawarehouse. Veel van deze activiteiten hebben we nu geautomatiseerd in een softwarepakket: het IRIS Dynamic Datawarehousing Platform.” 

Het innovatieve platform is geen template, zo benadrukt Daniel: “Het is een softwarepakket met een gestandaardiseerde manier om data uit diverse databasebronnen naar Azure te halen. Dat werkt als ieder ander softwarepakket, inclusief regelmatige software updates.” 

Zorgvuldige keuze voor IRIS

Ondanks het enthousiasme van Harmjan over de nieuwe technologie gaat hij niet over één nacht ijs bij het besluit om IRIS te gebruiken. “We hebben een pakket van eisen opgesteld en dat bij meerdere leveranciers uitgevraagd, vertelt Harmjan. “Al snel bleek dat Plainwater de enige partij was die dit daadwerkelijk al ontwikkeld had. IRIS is al bij andere grote bedrijven succesvol geïmplementeerd en heeft zich al bewezen.”  

Een groot voordeel van IRIS is het automatiseren van handmatige activiteiten. Harmjan: “Wat IRIS doet, is het automatiseren van de stappen van het ontsluiten van gegevens. Neem het historisch opslaan, dat is volledig geautomatiseerd op basis van hoe de bron eruitziet. Voorheen deden we dit handmatig: dat kostte veel tijd en was enorm foutgevoelig. Bovendien is het een combinatie van specialistisch en repeterend werk: het is ingewikkeld om te leren, maar na 40 keer wordt het makkelijk. Dat zorgt er ook voor dat er fouten in komen, want als iets makkelijk wordt, let je minder goed op. IRIS automatiseert dat allemaal, en dat is precies wat je wilt.” 

Snelle migratie datawarehouse naar Azure

De innovatieve technologie van IRIS bewijst zichzelf al tijdens de migratie. “Je kunt hiermee heel snel ontwikkelen. Binnen een paar dagen hadden we alle standaardbronnen al ontsloten. Dat heeft er zeker voor gezorgd dat het project binnen de afgesproken tijd klaar was.” 

De migratie verloopt zelfs zo snel, dat er nog ruimte is om extra activiteiten die buiten scope lagen te doen. Zo is er aanvullend een nieuw systeem voor onderwijs ontsloten. Harmjan: “De meest IT-projecten lopen uit en buiten budget, dit is ruim binnen tijd en binnen budget met nog aanvullende activiteiten.”

Per seconde betalen voor wat je nodig hebt

Bovendien blijft IRIS ook na de migratie kostenbesparingen opleveren. “Als je naar Azure gaat en je houdt het on-premise principe aan, waarbij je uitgaat van een servercapaciteit die je absolute hoogtepunt aankan, dan betaal je grofweg hetzelfde,” legt Daniel uit. “Als je Azure flexibel maakt, waarbij je alleen op de piekpunten hoge capaciteit inkoopt, dan kun je veel besparen. Het platform schaalt per seconde resources op als je het nodig hebt en weer terug zodra dat kan. Dat scheelt veel qua kosten.” 

Ook is het werk leuker geworden, vindt Harmjan: “Het repetitieve en eenvoudigere is grotendeels geautomatiseerd. Dat is vervangen door wat complexer, abstract werk.”

Efficiëntere codes benutten

De overstap naar de cloud vraagt namelijk vaak wel om een nieuwe manier van werken. Daniel: “In de oude omgeving had je een vaststaande hoeveelheid serverkracht. Nu ben je je veel bewuster van de kosten, waardoor organisaties voor het spanningsveld staan tussen goedkoper of sneller. Als je een betere performance wilt, dan kun je 2 dingen doen: meer inkopen of de codes efficiënter schrijven, zodat je genoeg hebt aan minder servercapacitiet. Dat laatste is vaak de beste keuze, maar dat maakt het wel wat complexer.”  

Harmjan ziet nog wel een andere oplossing dan interne mensen op dit abstractere werk inzetten: “De business case om hier experts van Plainwater voor in te zetten en zo de kosten te besparen is snel gemaakt. Je kunt niet alle specialistische kennis in huis hebben, zeker in deze markt.”

Eenvoudiger databases ontsluiten en monitoren

Harmjan is positief over de resultaten: “We werken met de nieuwste technologie en kunnen sneller en eenvoudiger databases ontsluiten en monitoren. Nieuwe collega’s kunnen we een stuk makkelijker inwerken dan hiervoor. Het is toekomstbestendig en schaalbaar.” 

Gevraagd of hij IRIS aan andere bedrijven zou aanraden, is Harmjan stellig: “Absoluut. Zonder IRIS hadden we veel meer kennis van Azure moeten hebben en veel handmatig werk moeten doen. Ook hadden we dan functionaliteiten gemist, zoals dynamisch op- en afschalen en dynamische datasets wel of niet verversen. IRIS bespaart veel tijd en is makkelijk.”

Meer weten?

Weet alles, maar pepert het er niet in
Daniël is gefascineerd door de techniek en alle mogelijkheden die het met zich meebrengt. Hij kan zich goed verplaatsen in de klantpositie, en ontwerpt daardoor bereikbare en onderhoudsvriendelijke oplossingen.