• Blog

Ontdek de voordelen van de nieuwe SAP Analytics Cloud update voor jouw organisatie

Bjorn Feijen BI consultant

SAP Analytics Cloud (SAC) heeft een grote nieuwe update gekregen: de Analytische Applicatie integratie in de ‘Optimized Story Experience’! Voor gebruikers en ontwikkelaars die SAC gebruiken voor hun BI-rapportages en planningsapplicaties, is deze update een ware gamechanger.

Tot voor kort kende SAC twee functionaliteiten aan om BI- en planningsoplossingen te bouwen  – de Story, voor gestandaardiseerde visualisaties via drag en drop  – en de Applicatie, voor flexibel maatwerk via complex programmeren. De update combineert de voordelen van Stories en Applicaties, waardoor ontwikkelaars meer flexibiliteit hebben om aan gecompliceerde gebruikersbehoeften te voldoen. Maar in het bijzonder: de flexibiliteit gaat nu gepaard met kortere ontwikkeltijden en een verbeterde gebruikerservaring. 

In deze blogpost neem ik, Bjorn Feijen (Plainwater), jullie mee in de specifieke voordelen van deze integratie. Indien er vragen of opmerkingen zijn, beantwoord ik deze graag. 

De situatie voor de update

Voorheen diende de Story als heldere low-code oplossing waarmee met een ruim aanbod aan visualisaties in relatief weinig tijd een mooi dashboard gebouwd kon worden. Dankzij de handige drag and drop functionaliteit waarmee je de geschikte visualisaties kon selecteren, hoefde er nooit zelf code geschreven te worden. Dit gestandaardiseerde aanbod was echter niet oneindig, en bij specifieke requirements was het dus best mogelijk dat de ontwikkelaar met een Story niet aan alle wensen kon voldoen. 

Daar was de Analytische Applicaties voor: het leveren van maatwerk. Elk visueel element kon getweakt worden en met gebruik van buttons, pop-ups, en links kon er een user experience gecreëerd worden waar je u tegen zegt. Daartegenover stond wel dat de hele applicatie gebouwd moest worden met complexe scripting, wat betekent dat het aanzienlijk langer duurde dan het in elkaar klikken van een Story. Er kon wel veel hergebruikt worden van andere Applicaties, maar objecten uit Stories integreren was niet mogelijk. En er moest voor de start van het project al bepaald worden of een Applicatie nodig is, want een Story kon niet later nog worden omgezet naar een Applicatie. 

De kracht van de geoptimaliseerde

In de nieuwe SAC-update van mei 2023 zijn de functionaliteiten van de Analytische Applicatie toegevoegd aan de Story-omgeving en vanaf nu kunnen dus alle rapportages en planning applicaties gebouwd worden in een Story. Dit levert een aantal voordelen op voor alle gebruikers van SAC als BI en/of planning platform:

  • Vereenvoudigde ontwikkeling: Met de geoptimaliseerde Story-ervaring kunnen ontwikkelaars nu zowel standaardrapportages als geavanceerde Analytische Applicaties binnen één omgeving creëren. Dit betekent dat er minder tijd en moeite nodig is om afzonderlijke Applicaties te bouwen, waardoor de ontwikkelingsinspanning wordt vereenvoudigd.
  • Snellere time-to-value: Door de mogelijkheid om uitgebreide functionaliteiten van Analytische Applicaties toe te voegen aan Stories kunnen ontwikkelaars snel en efficiënt interactieve en op maat gemaakte dashboards en rapportages maken. Dit resulteert in een kortere time-to-value, waardoor gebruikers sneller toegang hebben tot bruikbare inzichten en beslissingen kunnen nemen op basis van actuele gegevens.
  • Flexibiliteit en aanpasbaarheid: De geoptimaliseerde Story-ervaring biedt meer flexibiliteit en aanpasbaarheid bij het bouwen van rapportages en planningstoepassingen. Ontwikkelaars kunnen nu met minimale en voorgedefinieerde scripting gebruik maken van geavanceerde functionaliteiten zoals buttons, pop-ups en hyperlinks om een intuïtieve gebruikerservaring te creëren. Dit stelt gebruikers in staat om eenvoudig door gegevens te navigeren, interacties uit te voeren en diepgaande analyses uit te voeren.
  • Geconsolideerd beheer: Doordat alle functionaliteiten beschikbaar zijn binnen de Story-omgeving, kan het beheer van rapportages en planningstoepassingen worden geconsolideerd. Dit vermindert de complexiteit van het beheerproces, omdat er minder verschillende artefacten zijn om te onderhouden en bij te werken. Ontwikkelaars kunnen zich richten op het verbeteren van bestaande Stories in plaats van het beheren van afzonderlijke Applicaties.
  • Verbeterde samenwerking: De geoptimaliseerde Story-ervaring stimuleert een betere samenwerking tussen ontwikkelaars en zakelijke gebruikers. Dankzij het duidelijke onderscheid tussen voorgedefinieerde visualisaties en geavanceerde scripting in de ontwikkelomgeving kunnen gebruikers zelf interactieve dashboards maken, zonder diepgaande technische kennis. Bij een complexere vraag kan de hulp van een meer ervaren ontwikkelaar worden ingeschakeld om de puntjes op de i te zetten.
  • Herbruikbaarheid en consistentie: Dankzij de update kunnen ontwikkelaars nu gescripte widgets en bookmarks centraal opslaan en moeiteloos hergebruiken in alle Stories. Dit vermijdt wildgroei van verschillende stukken code die vergelijkbare functionaliteiten uitvoeren, en maakt geavanceerde objecten eenvoudig te benutten door eindgebruikers. De centrale opslag draagt bij aan een consistentere SAC-omgeving waarin het overzicht bewaakt wordt.

Tabel 1 Vergelijking van de verbeterpunten 

Conclusie

De nieuwste update van SAC, met de integratie van Analytische Applicatie-functionaliteiten in de geoptimaliseerde Story-ervaring, opent de deur naar een hoop nieuwe mogelijkheden voor jouw organisatie. Wij zijn enthousiast over de weg die SAP inslaat met hun Cloud platform voor Business Intelligence & Planning, en nieuwsgierig naar wat er nog komen gaat.

Meer weten?

Wil je weten of IRIS ook geschikt is voor jou organisatie? Neem contact op met Daniel voor meer informatie.

Meer weten?

Brengt comfort in het team
Bjorn is een gepassioneerde BI-consultant op zoek naar de laatste ontwikkelingen. Dankzij een business achtergrond kan hij goed schakelen tussen Business en IT. Zijn passie voor het werk brengt zowel enthousiasme als een constructief kritische stem in het team.