• Blog

SAP Analytics Cloud: een introductie

Daniël Sanders Founder & Consultant

In dit artikel gaan we niet in op alle mogelijke functionaliteiten van SAP Analytics Cloud, maar proberen we de voorgenoemde vragen zo compleet en eenvoudig mogelijk uiteen te zetten zodat duidelijk wordt wat de meerwaarde van het product is voor de eindgebruiker.

SAP Analytics Cloud (SAC) is een software as a service (SaaS) Business Intelligence (BI) -platform ontworpen door SAP. SAC is specifiek gemaakt met de bedoeling om alle analysemogelijkheden voor gebruikers in één product aan te bieden. Het is in 2015 door SAP op de markt gebracht, maar maakt pas de laatste twee jaar een stevige groei door. Eerder voerden SAP Lumira en Web-Intelligence de boventoon binnen de BusinessObjects suite, maar nu neemt SAC deze positie over door de uitgebreide mogelijkheden binnen dashboarding, predictive analytics en data discovery.
Doordat zowel kleinere als grotere organisaties steeds meer data gedreven worden, verschuift de marktvraag van het traditionele BI-landschap (o.a. standaard spreadsheets en eenvoudige dashboards) naar een modernere, allesomvattende benadering van informatievoorziening binnen BI. Deze nieuwe benadering wordt getypeerd als Analytics, en de oplossing die misschien wel het beste voorziet in deze vraag is SAC.
SAC is gebouwd op het SAP Cloud Platform en profiteert van de SAP HANA in-memory technologie. Deze oplossing biedt functionaliteiten die nabij real-time, intuïtief en relatief eenvoudig te implementeren zijn. Daarnaast is SAC schaalbaar en betaalbaar door haar uiteenlopende abonnementsvormen. Organisaties van elke grootte kunnen profiteren van deze moderne oplossing.

De kernfunctionaliteiten van SAC

Het product bestaat uit drie kernfunctionaliteiten, namelijk: Business Intelligence, predictive analytics en enterprise planning. De krachtige combinatie van deze functionaliteiten zorgt ervoor dat SAC een holistisch product op het gebied van analytics is.

  1. Het BI-onderdeel biedt mogelijkheden voor het visualiseren van data, het doen van (self-service) analyses en het opleveren van moderne en gebruiksvriendelijke dashboards.
  2. De predictive functionaliteiten geven de gebruiker de mogelijkheid om, zonder een regel script te hoeven schrijven, voorspellende analyses uit te voeren op een dataset.
  3. De planningsfunctionaliteit voorziet in behoeftes op het gebied van financiële en personele planning. Ook hier kunnen tal van analyses en visualisaties plaatsvinden, waarbij de ‘Value Driver
  4. Tree’ wellicht het meest in het oog springt.

SAC wordt door BARC (Business Application Research Center) neergezet als het BI-product dat de hoogste business value en customer satisfaction heeft.

BARC’s survey is gebaseerd op bevindingen van ’s werelds grootste en meest uitgebreide enquête onder eindgebruikers van Business Intelligence (BI), uitgevoerd van maart tot juni in 2018.

SAC combineert data uit verschillende bronnen met elkaar en kan daarom op relatief eenvoudige wijze ervoor zorgen dat data geanalyseerd, gepland en voorspeld kan worden. Met behulp van o.a. de digital boardroom kan er complexe analyses in een gedeelde omgeving gevisualiseerd worden wat resulteert in effectiever samenwerken. Hierdoor wordt een toenemende onafhankelijkheid van IT gecreëerd en kan er geprofiteerd worden van een online Agile-omgeving die altijd en overal bereikbaar is.

Waardevolle data managen in de cloud

De reden dat SAC een cloudoplossing is, zal voor sommige organisaties een drempel vormen. Data is één van de meest waardevolle bezittingen van een moderne organisatie, en hoewel het on-premise opslaan van deze data allerlei andere risico’s met zich meebrengt, is het opslaan van data in de cloud voor sommige organisaties wellicht nog een brug te ver. Ook voor deze organisaties biedt SAC een oplossing.
De zogenoemde ‘live-connectie’ biedt de mogelijkheid om data binnen de firewall te houden, en toch te visualiseren met SAC. Zowel met de live-connectie als met de ‘import’ variant, kunnen tal van databronnen worden aangesproken, waaronder datawarehouses en SAP Universes. Hierdoor is het mogelijk om modellen te maken van zowel lokale gegevensbronnen als gegevensbronnen in de cloud. Met deze functionaliteit kan SAC worden gebruikt in scenario’s waarin gegevens om veiligheids- of privacyredenen niet naar de cloud kunnen worden verplaatst of uw gegevens al op een ander cloudsysteem bestaan.

Meer weten?

Weet alles, maar pepert het er niet in
Daniël is gefascineerd door de techniek en alle mogelijkheden die het met zich meebrengt. Hij kan zich goed verplaatsen in de klantpositie, en ontwerpt daardoor bereikbare en onderhoudsvriendelijke oplossingen.