• Blog

SAP verlengt de maintenance op SAP BPC

Bastiaan Sanders Founder & Consultant

Kortgezegd krijgt de Microsoftversie 2 jaar extra en alle andere versies 3 jaar. En dat is goed nieuws.

Ons advies: Gebruik de tijd die gegeven is verstandig en maak een roadmap voor je Planning en Consolidatie oplossingen. Hiermee ben je compleet voorbereid op de toekomst en hoef je niet over een aantal jaar een verplichte keuze te maken.

Nu heeft SAP aangekondigd dat de Maintenance data voor alle nieuwste BPC-versies gaan opschuiven. Allereerst, wat zijn de nieuwste versies van BPC:
• BPC for Netweaver 10.1;
• BPC for S/4HANA 10.1;
• BPC for BW/4HANA 11.1;
• BPC for Microsoft 10.1.
Dit zijn dus de versies waarvoor de data zijn opgeschoven. De support voor oudere versies van BPC (tot versie 7.5 en 10.0) zijn niet veranderd.

De veranderingen zien er als volgt uit:

Maar betekent het nu dat we nog 2 jaar achterover kunnen leunen? Deze vraag kent 2 antwoorden. Ja, het is heel prettig dat er meer lucht komt in de tijdlijnen en dat neemt veel druk weg voor het zoeken van alternatieven. En tegelijkertijd ook niet. SAP heeft extra tijd gegeven, maar vanwege de zeer tijdige communicatie van uitbreiding, kunnen we er ook vanuit gaan dat er geen uitstel meer komt. Vooral voor de BPC voor Microsoftgebruikers is dit een belangrijk teken. BPC voor MS stopt.

BPC for Netweaver

Voor BPC Netweaver zien we dat de einddatum nu verschoven is naar eind 2027. Tegen de tijd van het schrijven van deze blog is dat nog ruim 6,5 jaar. De gemiddelde levensduur van een Planning en Consolidatie omgeving is ongeveer 5 jaar. Dus als de alternatieven die SAP klaar heeft staan (Group Reporting en SAC) geen optie zijn, bijvoorbeeld omdat je geen early adopter wilt zijn of omdat de jullie huidige infrastuctuur nog niet klaar is voor Group Reporting en SAC, dan kunnen dit redenen zijn om nu een nieuwe BPC for Netweaver implementatie te starten.

BPC for Microsoft

Voor de BPC Microsoft versie ligt dat iets anders. Volgens de nieuwe data zal deze versie ondersteund worden tot eind 2024. Daarmee is er wel 2 jaar extra gekregen maar dat is niet genoeg om een nieuwe implementatie BPC 10.1 for Microsoft te starten. Voor diegene die nu nog BPC 10.1 voor Microsoft hebben draaien, speelt overigens ook iets anders. SAP heeft support verlengd op de BPC-software, maar op welk OS en welke versie van SQL Server draait jullie applicatie? En worden deze nog ondersteund door Microsoft?

Conclusie

Het is fijn dat SAP de support uitgebreid heeft naar 2024 en 2027. Hierdoor komen er andere opties weer op tafel, die wellicht al van de tafel geschoven waren, bijvoorbeeld:

  • We kunnen nog een paar jaar wachten voordat we naar Group Reporting en/of SAC gaan, zodat deze oplossingen nog iets volwassener kunnen worden, óf
  • We beginnen nu nog een BPC voor Netweaver implementatie, omdat onze huidige tools toch echt aan vervanging toe zijn.

De verschuiving van data betekent dus niet dat we 2 jaar achterover kunnen leunen.

Meer weten?

Laat niets vallen en is verrassend zorgzaam
Bastiaan is een betrokken consultant met veel ervaring als teamlead en in financiële vraagstukken. Hij beheerst de techniek en is een sterke sparringpartner voor de business.